במדינות הים התיכון, ובתוכן ישראל, ישנה צריכה גבוהה של ירקות. אולם רבים מן הירקות הללו מרוססים בחומרים כימיים מסוכנים כחלק מן הרצון להיפטר ממזיקים הפוגעים בהם בעת גידולם. לכן אין פלא כי רבים עוברים לירקות אורגניים, שעברו הדברה אורגנית לירקות בעת גידולם בשדה. ואיך כל זה קשור לדחליל?
אחד המרכיבים הידועים ביותר של התפריט הים תיכוני המצוי הוא שפע הירקות המוצעים בכל ארוחה. בין אם מדובר בירק אחד או סלט שלם, או אפילו מבחר של כמה סלטים ביחד, איזורנו ידוע כחובב ירקות מושבע כמעט בכל ארוחה במשך היום. גם הדיאטנים מציעים לנו בכל הזדמנות ואומרים כי ירקות ניתן לאכול ללא הגבלה, על שום תרומתם הטובה לבריאות הגוף ואפילו לתהליכי עיכול והרזיה. ישראל, כמדינה ים תיכונית מצויה, גם היא אוהבת מאוד לצרוך ירקות: סקר מכון וולקני מ-2015 מצא כי 80% מהישראלים צורכים ירקות מדי יום!
אבל לא הכל מושלם בממלכת הירקות הישראלית (או העולמית): רבים מהירקות שלנו עדיין מרוססים בחומרים כימיים מסוכנים כחלק מתהליך גידולם, כחלק ממאמצי הדברת המזיקים העלולה לפגוע בהם בעת הגידול. חומרים אלו חודרים לירקות ולאדמה עליה הם גדלים ובכך גם לגופנו, תוך גרימת נזקים בריאותיים כבדים ואף מסכני חיים עבור אנשים רבים. עם העלייה הגוברת במודעות לכך, נוצרה דרישה לירקות אורגניים – כאלו שעברו הדברה אורגנית בעת גידולם.
הדברה אורגנית לירקות: הטבע שמזיק למזיקים ושומר על הירקות
הדברה אורגנית לירקות היא המובילה את שוק המוצרים האורגניים בכל הקשור למזון אורגני מן הצומח, והיא למעשה שימוש בטבע כנגד מזיקים מן הטבע. במילים אחרות, מעודדים את הטבע לעשות את שלו בכדי להגן על הירקות הגדלים בשדה, במקום לרסס אותם בכימיקלים מסוכנים. הדבר נעשה בשורה ארוכה של כלים וטכניקות – החל מפיזור רעלים טבעיים כנגד המזיקים, הצבת מפיצי ריחות הדוחים את המזיקים משטחי הגידול ועד הצבת קינים של עופות טורפים כנגד מכרסמים הנפוצים בשדות. יש אפילו הרואים בדחליל העתיק והטוב את ההדברה האורגנית העתיקה בעולם: הניסיון להפחיד את הציפורים עם בובה דמוית אדם הנוכחת תמיד בשדה, כדי להעיר את אינסטינקט הפחד בקרב בעלי הכנף ולהרחיקם מן השדה.
הדברה אורגנית לירקות: ייקור המוצר
הצד השני של הדברה אורגנית לירקות הינו הצד הכלכלי, אשר מסתבר מייקר את הירקות האורגניים ביחס לירקות שאינם אורגניים. אבל אם הירקות גדלים בדרך שבה הטבע התכוון שיגדלו, מדוע הם יקרים יותר? יש לכך הסבר פשוט: עלות הפקת מוצרי הדברה אורגנית והשימוש בהם יקר יותר מאשר שימוש במרססים כימיים כנגד מזיקים. אז כן, ירקות אורגניים יותר יקרים מירקות “רגילים”. אבל האם ישנו באמת תג מחיר לבריאותנו?



























